Alla inlägg den 12 februari 2008

Av Mattias Pettersson - 12 februari 2008 17:22

Efter lite diskussion om man skulle åka till Montana på en ev road tripp så har jag bestämt mig för att stödja ett sådant beslut. Här kommer lite information om staten.

Under sommaren är medeltemperaturen i Montana 20 grader Celsius. Turism är en viktig inkomstkälla och det är den stat med tredje lägst befolkningstäthet.

Saxat från hemsida:
Montana

USA:s fjärde största stat med gott om plats för de knappt en miljon invånarna. Montana anses vara den stat i Amerika som har högst livskvalitet. Ett rikt djurliv, stora vidder, berg, floder, sjöar och prärie gör att det finns något för alla och envar att upptäcka. Vad folk ändå brukar lägga märke till mest i Montana är himlen. Den ändlösa, underbart blå himlen; därav smeknamnet "Big Sky Country".

Montanas vilda och orörda natur är en populär plats för filminspelningar. Filmerna "The River Wild, "A River Runs Through It" och bioaktuella "Horse Whisperer", har spelats in här. Westerntraditionen är stark, det finns många rancher och flera rodeos.

I Montanas vildmark finns det största antalet grizzlybjörnar söder om Kanada, landets största bestånd av Rocky Mountain Bighorn Sheep, mängder av älgar, rådjur, vithövdade örnar och andra vilda djur. Här har de gott om plats och kan leva i en ren och oförstörd miljö.

Det är svårt att peka ut enskilda sevärdheter i Montana. Något som absolut bör ses är Glacier National Park, "Crown of the Continent". Tillsammans med Waterton Lakes National Park i Alberta, Kanada, bildar Glacier N.P Waterton-Glacier International Peace Park World Heritage Site. Parken består bl a av ett 60-tal glaciärer. Verkligt vacker natur med oförglömliga vyer och möjlighet till många äventyrsaktiviteter. Mängder av fiskrika sjöar och fantastiska vandringsleder och ridvägar genom hela parken.

I National Bison Range lever 1000-tals långhåriga amerikanska bisonoxar. Här får de vara ifred och har gott om betesmarker. Mäktiga djur att titta på.

Gruvstäderna Helena och Butte vittnar om guldruschens glada dagar och här finns många minnesmärken och muséer från den tiden. Helena är för övrigt Montanas huvudstad.

I södra Montana ligger skidorten Big Sky, känd för sin fina pudersnö och vackra omgivningar.

En liten del av Yellowstone National Park ligger i Montana. Det är lätt att ta sig hit och definitivt värt ett besök. I parken kan du följa med på kittlande forsränningsäventyr och för dig som är intresserad av att pröva på livet som cowboy finns ett flertal rancher att hyra in sig på.


Några sevärdheter:

 Image:BitterrootMtnsMT.jpg

1. Bitterroot moutains

2.Glacier National Park

3. National Bison Range

4. Universitetsstaden Missoula



Presentation

Omröstning

Är Tom Kaulitz en dålig förebild?
 Ja
 Nej
 Nej, fast synd på matematiken bara

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards